Ezer meg Ezer éve Keresem az Utam...

Ezer meg Ezer éve Keresem az Utam...

Történelem legnagyobb baklövései 1.

2011. november 17. - Carlota

Kedves Olvasók! 

Alisterrel nemrégiben beszélgettük, hogy az emberi hülyeségnek nincsenek határai. A történelem számos helyzetben igazolja ezt. Ha visszalapozunk egy-egy történelemkönyv hasábjain kedvünk lenne néhol sírni, de az is lehet, hogy a szörnyűségtől inkább nevetni. Kinek hogy tetszik. Én szeretném megosztani veletek a szerintem legszánalmasabb történéseket. 

Az egyik ilyen borzalmas baklövés, amely inkább a gyógyszeripart minősíti az a Grünenthal vállalat "különösen 

 javallt" gyógyszere a Thalidomid. A vicc az egészben az, hogy csodaszernek indult. Egy csodálatos nyugtatószer, amelyet még a kismamák is használhatnak minden különösebb baj nélkül. Legalábbis így volt reklámozva. A világ számos szegletében valósággal kapkodtak érte, mit sem tudva arról, hogy a gyógyszer nincs rendesen letesztelve. 

1950-es években fejlesztette ki ezt a gyógyszert a Grünenthal. A II. világháború után a vegyi anyagokat előállító gyárak minden bajt orvosló csodaszerek készítésére álltak át. A Grünenthal is egy ilyen vállalat volt, amely éveken át antibiotikumokat gyártott, s értékesített többek közt Amerikának is. Az 1950-es években azonban számos visszajelzés érkezett orvosoktól, akik pontosan dokumentált esetek küldtek el, melyekben az állt, hogy több gyógyszerük súlyos mellékhatásokat, sőt olykor halált is okoznak. Ennek ellenére a cég figyelmen kívül hagyta ezeket a kockázatokat, és a nyugtató- és altatószerek gyártásában is színre lépett. Ilyen gyógyszerük volt a thalidomid. 

A gyógyszer nagyon is népszerűnek bizonyult, mivel a nyugtató altató hatása mellet hatékonyan enyhítette a várandós kismamák reggeli rosszullétét és jobban tudtak tőle aludni is. Más szerekkel többek közt aszpirinnal vegyítették, így csökkentvén a fejfájás, migrén, köhögés, meghűlés, influenza, asztma, idegfájdalom és idegkimerültség tüneteit, de a túl eleven csecsemőket is ezzel csillapították le. 1957-re már a világ 50 országában forgalmazták. Angliában, komoly hangsúlyt fektettek arra a reklámra miszerint várandós nők is fogyaszthatják. 

A valóságban azonban a thalidomid átjutott a méhlepényen, elzárta a vérerek fejlődését, ami a magzat súlyos fogyatékosságához vezetett. Az első három hónapban, különösen a terhesség 25.-50. napján, elég volt egy alkalommal bevenni, hogy a mellékhatások kialakuljanak. A rendellenességek között gyakori volt a torz vagy esetleg hiányzó végtag. Körülbelül 46 országban legalább 15.000 magzatot érintett, akik közül 12.00 rendellenességgel jött világra, a harmaduk pedig a születése után egy évvel bele is halt.

 

A gyógyszerrel kapcsolatos problémák pedig már kezdettől fogva láthatóak voltak. A tesztek (hivatalosan) semmi károsat nem mutattak ki ugyan, de gyógyszergyárban dolgozók gyermekei gyakran születtek valamiféle rendellenességgel. Az első ilyen fogyatékkosságal született csecsemő 1956 karácsonyán született meg, a gyógyszert pedig csak 1957-ben kezdték el forgalmazni. 1960-ban növelték a forgalomba jutását, pedig ekkor már számos helyről érkeztek visszajelzések, jelentések, melyek mind rendellenességekről, deformációkról szóltak. 1960-ban növelték  a forgalomba kerülő mennyiséget, és a gyógyszer népszerűsége a csúcson volt. A szert 14 vállalat, rengetegországban, harminchét különböző márkanéven, vény nélkül árusította. 

A thalidomid nagy előnye az volt, hogy szinte lehetetlen volt öngyilkosságot vele elkövetni, ami a nyugtató és altatók esetén nagy súllyal esik latba. Azonban már 1959-ben egy bázeli orvos így írt a thalidomidról:" Borzalmas szer. Soha többet." Ez az orvos is észlelte a szer idegrendszerre gyakorolt hatását. 

1960-ra  Grünenthal elhatározta, hogy az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi hivatal (FDA) engedélyét kéri az Egyesült Államokban történő forgalmazáshoz. Ekkor jelent meg Francees Oldham Kelsey akit nem igazán nyűgöztek le azok a tanulmányok melyek a gyógyszer biztonságosságát igazolták. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy kutatási területe pont a mérgező anyagok terhesség alatti szervezetbe jutása volt. Kelsey nem engedélyezte a szer forgalmazását az Egyesült Államokban, még a helyi gyógyszergyárak erőteljes nyomásának ellenére sem. 

1961 áprilisában az ausztráliai William McBride doktor megdöbbentette, hogy egymás után milyen sok csecsemő születik végtag- és bélrendellenességgel kórházában. Kutatásba kezdett s hamar fényt derült rá, hogy az érintett anyákban egy dolog volt közös: a thalidomid. Bár értesítette az érintett gyárat, jelentését azonban figyelmen kívül hagyták. Az elkeseredett McBride levelet írt a The Lancet nevű orvosi folyóiratnak, amelyben írását publikálták A thalidomid és a veleszületett rendellenességek kapcsolata címen 1961 decemberében. Nyugat-Németországban egy dr.Widukind Lenz nevű orvos is felfigyelt a károsodott végtagokra és november közepére hasonló következtetésre jutott McBridedéval. November 16.-án ő is kifejezésre juttatta kétségeit a Grünenthallal, ám még a sajtó erőteljes s nyomása mellett is 10 nap kellet ahhoz, hogy bármi történjen. 1961. november 26-án Nyugat-Németországban, majd pár nappal később Nagy-Brittaniában és Ausztráliában vonták ki a forgalomból a gyógyszer egyes változatait, ám bizonyos készítmények márciusig kaphatóak voltak. Sőt, néhány országban, például: Braziliában 1962 júniusáig, Spanyolországban májusig, Olaszországban még 10 hónapig, Japánban-vény nélkül vásárolható szerként- 1963-ig. 

A gyógyszervállalatok reakciói nemigazán voltak megfelelőek. Nem voltak hajlandóak elismerni a hibát és kártériteni az áldozatokat. 1972-ben a the Sunday Times of London egy cikket jelenített meg, melyben nyíltan elítélte a céget, amiért nem kártalanítja az áldozatokat. A szerzők 1950-es jelentéseket feltárnak, melyeket maga a vállalat készített thalidomid gyermekek idegrendszerére gyakorolt hatásáról. A válasz a cég részéről azonnali per és a további cikkek megsemmisítése volt. A per végül az 1979-es Európai Bíróságon zárult le, az újságírók győzelmével. Ezzel persze nem zárult le a történet, számos cikk látott napvilágot melyekben azt kérdezik vajon hogyan történhetett meg ez az egész. Egyes feltételezések odáig elmennek, hogy a szer előállítói vagy náci elvek örökösei voltak vagy egyenesen olyan náci tudósok akik megmenekültek a bűnvádi eljárás alól és tovább tevékenykedtek.

 

A következmények sora nem zárult le, ugyanis a thalidomid visszatért. Kiderült róla, hogy az AIDS és lepra kezelésében hatásos továbbá a rák terjedését is akadályozza. Ezeket a jótékony hatásokat ugyanabból a sajátosságából váltja ki  ami miatt végzetes hatást gyakorolt a terhes nők magzatjára. Jelenleg az FDA ideiglenesen engedélyezte. ahhoz azonban ragaszkodott, hogy ne a gyógyszergyárak által választott elnevezést kapja, hanem Thalomid legyen, így emlékeztetve a vásárlókat a gyógyszer történetére. A Grünenthal vállalat honlapján ez olvasható: "Ismét igény van a thalidomid tartalmú gyógyszerekre". Ez az állítás kitűnően megmutatja, hogy elveik nem változtak azóta sem semmit. A piacra dobás fontosabb, mint az egészség.  

Kedves Olvasók! Durva képeket direkt nem raktam ki éppen eléggé sokkoló maga a történet.Aki mégis meg szeretné nézni őket ITT megteheti. S hogy miért éppen ez történet jutott eszembe? Képzeljétek, beteg lettem. 

/Forrás: Encyclopedia Idiotca/

A bejegyzés trackback címe:

https://carlota.blog.hu/api/trackback/id/tr793390077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Malkav 2011.11.17. 22:07:53

Jobbulást! :)
Kemény anyag, hallottam róla. És az itt olvasottak nagy részével egyet értek, kivéve egyvalamit, ami mellesleg félig meddig mellékes dolog, idézem:

"Kiderült róla, hogy az AIDS és lepra kezelésében hatásos..."
Az AIDS-el kapcsolatban nem vagyok meggyőződve. (de mint megjegyeztem, ez mellékszál és magánvélemény.) :)

Carlota 2011.11.18. 07:54:02

Nem tudom pontosan, mennyire igaz, hogy az AIDS kezelésében is hatásos, néhány weblapon olvastam, bár ezek jobbára angolul voltak. No meg azt sem lehet tudni, hogy mennyire valósághűen írták le a dolgokat. De itt van egy oldal: www.cancer.gov/newscenter/pressreleases/2000/thalidomideks
Sajnos ez is angol, de érdemes rászánni az időt fordítóval, érdekes dolgokat ír le.:)

Malkav 2011.11.18. 23:40:56

Az AIDS-nél (szerintem) több okból nem működik. Röviden sorolom őket:

1. az AIDS-et ugyebár a HIV (Human Immunodeficiency Virus) okozza, a leprát a Mycobacterium leprae, ami egy baktérium. Ez utóbbit antibiotikumokkal kezelik, addig az előbbire (mivel vírus okozza) az antibiotikum hatástalan. (Mellesleg a thalidomid nyugtatószer volt, ergo köze sincs a kettő bajhoz)

2. az AIDS az immunrendszert rombolja le... pont azt, ami (alapjáraton) fel kéne tudnia venni vele a harcot. Az orvostudomány a betegség pont ezen hatása miatt tehetetlen vele szemben (reméljük nem örökké). A thalidomid az idegrendszerre gyakorol hatást. Értelem szerű, hogy ez a kettő (immunrendszer - idegrendszer) nem ugyan az.

Remélik az emberek, hogy minden betegségre jut gyógyszer, de ez elég nehéz harc (főleg mert nagyon könnyen változnak a kórokozók, főleg a vírusok). Személy szerint nem vagyok meggyőződve arról, hogy egy hajdan volt (nem eléggé ellenőrzött) nyugtatószer lenne a sikeres kapáslövés. :)

Carlota 2011.11.22. 17:44:24

@Malkav: Ismétlem nem vagyok 100%-ig biztos benne, ugyanakkor rengeteg oldalon olvastam ezt az információt.
Belinkelek egy másik ilyen oldalt, csak sajnos szintén angol, de a lényeges részét lefordítom.

"Researchers have found that thalidomide can inhibit the growth of HIV in test tubes. Thalidomide works in lab experiments against HIV by suppressing a natural substance produced in the body. The substance is called tumor necrosis factor (TNF), also known as cachectin. TNF is released by white cells during infection and helps fight invading organisms.
In some people with HIV infection, the production of TNF is high. High TNF levels are associated with more rapid progression to AIDS and with the development of HIV related central nervous system disease. Excessive production of TNF over a period of time may lead to weight loss and/or interfere with the ability of the immune system to deal with infections."

"A kutatók felfedezték, hogy a thalidomid képes megállítani a HIV növekedését a kémcsövekben. Laboratóriumi kísérletek során a thalidomid védekezett a HIV ellen, úgy, hogy elnyomott egy természetes anyagot amely a testben termelődik. Ennek az anyagnak a neve tumor necrosis factor(TNF) amit cachetinnek is neveznek. A TNF egy a fehér vérsejtek által kibocsátott anyag, amely küzd az idegen szervezetek ellen.

Néhány HIV-fertőzött személyben a TNF termelés magas. A magas TNF szint összefüggésbe hozható az AIDS gyorsabb kifejlődésével és a HIV fejlődésével kapcsolatos, a központi idegrendszert érintő betegséggel. A túlzott TNF termelés egy ideig a testsúly és/vagy az immunrendszer fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességének csökkenéséhez vezethet."

Carlota 2011.11.22. 20:35:33

Az oldalt elfelejtettem odaírni: www.aegis.com/factshts/network/simple/thalid.html
A fordítás első részét én csináltam, a másodikért Alistert dicsérjétek:)

Malkav 2011.11.22. 21:26:28

@Carlota: Igazán mélyen már nem vagyok kompetens a témában, tehát nem fejtek ki "tutit". :) Bár személy szerint továbbra sem érzem meggyőzőnek a forrás anyagát. Félreértés ne essék, nem téged tartalak hiteltelennek :), hanem az oldalt ami ezt írja. Egyszerű paraszti ésszel ugyanis a következő dolgot következtettem ki:

Ez a TNF azt teszi, hogy "küzd az idegen szervezetek ellen". Nos, akárhogy nézem logikátlanul hangzik, hogy a beteg állapota jobb lenne azért, mert egy szer (a thalidomid) kiüti pont a védekezés egyik eszközét... amit egyébként a HIV is megtesz.

Bár nem vagyok sokdiplomás tudós ember, nem frankót mondok, csak a kételyeimet vázolom. :) :$

Carlota 2011.11.23. 21:10:51

@Malkav:
Látom nem tudlak meggyőzni:D De szó mi szó én sem vagyok szakértője a témának, csak nagyon sok oldalon olvastam. Erre alapoztam felvetésemet.:)
süti beállítások módosítása